היסטרוסקופיה

היסטרוסקופיה

היסטרוסקופיה אבחנתית

היסטרוסקופיה הינה הסתכלות ישירה על חלל הרחם , פתחי החצוצרות , מבנה כיפת הרחם ותעלת צוואר הרחם ונחשבת לבדיקה המועדפת להערכת חלל הרחם. הצפייה בהיסטרוסקופיה נעשית באמצעות סיב אופטי המוחדר דרך צוואר הרחם דרכו ניתן לאשש ולאבחן את הממצאים הבאים: הידבקויות תוך רחמיות (כתוצאה מגרדות או זיהומים קודמים). פוליפ (גדילת יתר של רירית הרחם). שרירנים (מיומות – ברוב המקרים גידול שפיר של שריר הרחם). חשד לדלקת בחלל הרחם – במצב זה ניתן לקחת תרבית או דגימה (ביופסיה). איתור מצבים של אדנומיוזיס (תעלות של רירית הרחם החודרות את שריר הרחם). התרשמות כללית מתעלת צוואר הרחם. הממצאים שצוינו לעיל יכולים להפריע להשתרשותו של העובר בחלל הרחם.

מתי מחליטים על ביצוע היסטרוסקופיה?

ההחלטה על ביצוע היסטרוסקופיה מחולקת לשתי גישות : ישנם רופאים המחליטים לשלוח לבדיקת היסטרוסקופיה רק לאחר מספר כישלונות טיפוליים של הפריה חוץ גופית (IVF) גם אם לא מתעורר חשד כלשהו לבעיה בחלל הרחם בבדיקת אולטרא סאונד וגינאלי. רופאים המבצעים את בדיקת ההיסטרוסקופיה כחלק בלתי נפרד מהבדיקות השגרתיות לקראת הפריה חוץ גופית(IVF ) חשוב לציין שהיסטרוסקופיה יכולה לאתר הידבקויות תוך רחמיות קטנות שהאולטרא סאונד הוגינאלי לא יכול לאתר ואשר יכולות להסביר כישלון בהשרשת העובר, באמצעות היסטרוסקופיה ניתן להפריד הידבקויות אלו ולשפר את סיכויי הכניסה להריון. הזלפת הגז או תמיסת המלח לרחם בעת ביצוע היסטרוסקופיה גורמות לשטיפת החצוצרות פעולה שיכולה לאפשר הריון בחודשים הסמוכים למועד הבדיקה.

איך מבוצעת היסטרוסקופיה?

לפני בדיקת ההיסטרוסקופיה מנפחים את חלל הרחם באמצעות גז Co2 או באמצעות תמיסת מלח. ניתן לבצע היסטרוסקופיה בהרדמה מקומית או כללית כאשר בנשים שהרו בעבר ניתן ברוב המקרים לבצע בדיקה ללא הרדמה כלל אם  משתמשים במכשיר עם קוטר חיצוני קטן 3-5 ממ'. בסיום בדיקת ההיסטרוסקופיה  יכולה להרגיש המטופלת כאבים באזור הכתפיים כאשר היא נעמדת (רק במצבים בהם השתמשו בגז לצורך ניפוח חלל הרחם)  , הסיבה לכאבים אלו הינה יציאה של הגז דרך החצוצרה אל תוך חלל הבטן ועלייתו מעלה עד לאזור הסרעפת ובית החזה , כאשר מורגשים כאבים כאלו בסיום הבדיקה ניתן להסיק שלפחות חצוצרה אחת פתוחה. לרוב אין צורך בשימוש באנטיביוטיקה לאחר היסטרוסקופיה אלא במקרים בהם הייתה היסטוריה של זיהומים אגניים או התערבות קודמת שלוותה בחום. ניתן להשתמש במשככי כאבים במצבים בהם היסטרוסקופיה נעשית ללא הרדמה ועדיף לעשות זאת כשעה לפני הבדיקה עצמה.

באיזה שלב במחזור כדאי לבצע בדיקת היסטרוסקופיה?

המועד הטוב ביותר לביצוע בדיקת היסטרוסקופיה הוא החלק הראשון של החודש (בין סיום הוסת לביוץ ולפני שרירית הרחם מתחילה להתעבות) חשוב להימנע מקיום יחסי מין בין הוסת למועד הבדיקה. חשוב מאוד לפני הבדיקה לדווח על אירועים חריגים בווסת האחרונה כדי לא לבצע בטעות את הבדיקה כאשר יש הריון צעיר ברחם.

חסרונותיה של בדיקת היסטרוסקופיה

החיסרון הבולט של בדיקת היסטרוסקופיה הינו בכך שהיא אינה יכולה להדגים את השחלות והחצוצרות, היסטרוסקופיה אינה יכולה להבחין ברחם עם מחיצה לבין רחם דו קרני , האינפורמציה המתקבלת לגבי שריר הרחם ומבנה קירות הרחם מוגבלת ביותר.

מהם הסיבוכים היכולים להיגרם כתוצאה מבדיקת היסטרוסקופיה?

הסיבוך העיקרי הינו ניקוב דופן הרחם , במצב זה יש להפסיק את הבדיקה ובמצבים מסוימים אף ביצוע לפרוסקופיה בכדי לבדוק את גודל החור ברחם ולוודא שאין דימום פעיל.

מה מידת הכאבים בבדיקת היסטרוסקופיה?

מידת הכאבים במהלך בדיקת היסטרוסקופיה תלויה במספר גורמים בניהם : סף הכאב של האישה , מיומנות הבודק וציוד הבדיקה בו משתמש הבודק.

למאמרים נוספים:

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: